În lume, 70% din cei care suferă de diabet şi obezitate suferă şi de boala ficatului gras. Un nou studiu sugerează că această afecţiune poate fi vindecată prin aportul de cafeină.
Pentru boala ficatului gras nu există tratament, în afară de dietă şi sport şi, în ultima vreme se întâlneşte din ce în ce mai frecvent printre adolescenţii obezi.
Cafeina stimulează metabolizarea lipidelor din celulele hepatice şi micşorează ficatul gras, cel puţin aşa s-a observat în studiul şoarecilor care au fost supuşi unei diete bogate în grăsimi. Aceste descoperiri, făcute de cercetătorii de la Universitatea Duke din SUA, sugerează că aportul de cafeină echivalent cu patru ceşti de cafea sau de ceai pe zi, poate fi benefic în prevenirea şi protejarea de boala ficatului gras, notează „Medical Express“.
„Acesta este primul studiu detaliat al acţiunii cafeinei asupra lipidelor din ficat, iar rezultatele sunt foarte interesante. Cafeaua şi ceaiul sunt consumate în mod regulat, iar faptul că sunt şi terapeutice, mai ales că nu au o reputaţie foarte bună, este extraordinar“, mărturiseşte Paul Yen, cercetătorul-şef.
Această descoperire poate conduce la dezvoltarea unor medicamente bazate pe cafeină care să nu aibă şi efectele secundare obişnuite ale cafelei sau ceaiului negru, ci să-şi păstreze doar beneficiile asupra ficatului.
Citeşte mai multe despre beneficiile cafelei:
Consumul de cafea scade riscul de suicid
Câteva ceşti de cafea pe zi reduc riscul sinuciderii cu aproape 50%, susţine un nou studiu realizat la Harvard, SUA.
„Bătălia” băuturilor: cafea versus ceai negru
Imaginează-ţi o întrecere mai puţin obişnuită: între două tipuri de băuturi cu care ne începem ziua. Câştigă nu cea mai gustoasă, ci cea mai sănătoasă, adică acel preparat care te menţine în formă şi-ţi of