Plăţile anticipate privind impozitul pe profit aferente trimestrului al doilea, plăţile de TVA aferente decontului special trimestrial şi sumele primite de la Uniunea Europeană (UE) au dus la scăderea deficitului bugetar la 0,98% din Produsul Intern Brut (PIB) pe primele şapte luni din 2013, a spus Liviu Voinea, ministru delegat pentru buget. Sursa: RĂZVAN PETRESCU
La finele primului semestru, nivelul deficitului bugetar a fost de 6,63 miliarde lei, respectiv 1,06% din PIB, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.
Voinea a explicat că datele preliminare privind execuţia bugetară din primele şapte luni arată că România nu este în pericol să rateze ţinta de deficit bugetar pentru anul 2013, scrie Agerpres.
În iulie 2013 a fost înregistrat un excedent bugetar în condiţiile în care se efectuează plăţile anticipate aferente trimestrului al doilea pentru impozitul pe profit şi se depun deconturile speciale de TVA aferente trimestrului al doilea, a mai spus ministrul.
Pentru anul în curs, ţinta de deficit bugetar este de 2,3% din PIB, iar PIB-ul este estimat la 626,2 miliarde lei.
Buffer de 5 miliarde de euro la buget
Voinea a mai spus că rezerva în valută la dispoziţia Ministerului Finanţelor Publice (MFP) se situează în prezent la 6 miliarde de euro şi acoperă necesarul de finanţare pe aproape cinci luni.
Cerinţele Fondului Monetar Internaţional (FMI) vizau constituirea şi menţinerea de către România a unei rezerve financiare în valută (buffer) la dispoziţia MFP care să acopere necesarul brut de finanţare, determinat de nivelul deficitului bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, pentru o perioadă de aproximativ patru luni.