de I. BÂRSAN
21 august 2013 22:02
0 vizualizari
A-A+ Pictorul, muzicianul şi poetul Michael Barner s-a născut în anul 1881, în Agnita, dintr-o familie de meşteşugari din Movile. A studiat pictura la Budapesta şi München şi a deschis prima expoziţie în 1907 la Sibiu. Lucrările lui se află în galeriile de artă din Budapesta, München, Berlin şi Viena. A realizat portretul paşoptistului transilvănean Stephan Ludvig Roth ce se află în aula Liceului din Mediaş.
La Muzeul de Istorie „Valea Hârtibaciului Agnita” se găsesc 22 de tablouri în ulei pe pânză, 8 tablouri în ulei pe lemn, 43 desene în creion, 23 acuarele, 39 de nuduri şi 17 desene în cărbune. În colecţia Barner se mai află 200 de lieduri, poezii în limba germană, română şi maghiară, scrisori şi însemnări autobiografice. Impresionanta colecţie a fost donată muzeului de custodele acestuia dr. Erhard Andree, în anul 1960.
Şi-a câştigat existenţa cântând la vioară, a studiat cultura ţiganilor, trăind alături de ei în „cobăre”, a pus pe note cântece ţigăneşti, preluate apoi de renumitul etnograf Heinrich von Wislocki.
Despre toate acestea se va vorbi în 22 august, când la Muzeul de Istorie din Agnita va fi vernisată o expoziţie cu lucrările marelui pictor agniţean. Un rol important la realizarea acestui eveniment îl are muzeografa Mihaela Nevodar ajutată consistent de HOG Agnetheln (Asociaţia Agniţenilor din Germania) şi Siebenbürgisches Muzeum Gundelsheim (Muzeul Transilv[nean Gundelsheim).
Expoziţia reprezintă primul pas într-un proiect mai amplu care doreşte să ducă la redescoperirea acestui pictor şi la retratarea activităţii sale de artist multiplu. Expoziţia va putea fi vizitată până în 21 decembrie.
La vernisajul din 22 august vor participa şi 48 de agniţeni veniţi din Germania special pentru acest eveniment.. de I. BÂRSAN
21 august 2013 22:02
0 vizu