În lipsa creditării clasice, companiile mari le dau bani propriilor furnizori, cu termene tot mai lungi de plată, înlocuind astfel băncile comerciale. Practica s-a extins din agricultură şi construcţii la industrie.
O metodă mai puţin convenţională de finanţare, utilizată cel mai mult în agricultură, a început să se extindă în mai multe sectoare de activitate şi chiar să înlocuiască împrumuturile clasice din bănci.
În agricultură, compania care urma să cumpere recolta din toamnă îi împrumută pe cultivatori încă din primăvară, ca aceştia să fie acoperiţi din punct de vedere financiar pentru toate cheltuielile aferente campaniilor de peste an. Prin aceste plăţi în avans, cultivatorul scapă de stresul unui împrumut bancar, în timp ce beneficiarul recoltei este sigur că la toamnă i se vor umple hambarele la cel mai bun preţ.
Ei bine, pe fondul unui stres bancar tot mai puternic, metoda plăţii în avans s-a extins şi în alte sectoare, ajungând încet, dar sigur, să înlocuiască împrumuturile clasice.
Ceea ce făceau agricultorii în urmă cu 3-4 ani a devenit o practică tot mai des întâlnită în rândurile întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM) din diverse sectoare, primii „copiatori“ fiind constructorii şi industriaşii.
Termene de încasare mai extinse
Potrivit unui studiu al companiei de evaluare şi consultanţă financiară Coface, „pe fondul restricţiilor de finanţare care au persistat în ultimii 3-4 ani şi care au avut un caracter mai pronunţat pentru IMM-uri, companiile mari şi foarte mari au jucat progresiv un rol din ce în ce mai semnificativ de «bănci comerciale» pentru clienţii acestora, preferând să accepte termene de încasare extinse. Astfel, IMM-urile au transferat în ultimii ani o parte semnificativă a creditului bancar către cel comercial (numit credit-furnizor), acest lucru intensificând relaţiile dintre companiile pr