Gaurile negre sunt niste rupturi in tesatura spatiu-timp din care nimic nu scapa, nici macar lumina. Astronomii sunt siguri ca ele exista in Univers.
Acum insa, fizicienii au descoperit gauri negre pe Pamant, in sudul Oceanului Atlantic, niste vartejuri uriase care inghit orice si nimic nu iese in afara lor.
Fizicienii George Haller de la Institutul de Tehnologie din Zurich, Elvetia si Francisco Beron-Vera de la Universitatea Miami, Florida din Statele Unite au descoperit o alta analogie a gaurilor negre, de asta data o lume de turbulente aflata in ocean, potrivit Discovery News.
Oamenii de stiinta descriu aceste vartejuri din ocean comparand cu scrierile lui Edgar Allan Poe din "O coborare in vartej". "Marginea vartejului era reprezentata de o zona larga din care nicio particula nu iesea din gura acestei teribile palnii..."
Similar, gaurile negre din spatiu sunt inconjurate de catre sfere de fotoni, regiuni unde gravitatia este atat de puternica din cauza densitatii gaurii negre, care provoaca lumina sa calatoreasca pe o orbita.
Si astfel raman fotonii de lumina intr-un echilibru precar care nici nu cad in gaura si nici nu scapa din aceasta.
Pentru a localiza aceste gauri negre oceanice, oamenii de stiinta au examinat imaginile din satelit ale curentului Agulhas din Oceanul Indian. Curentul calatoreste de-a lungul coastei din estul Africii inainte de a face o bucla.
Aceasta se inchide si formeaza vartejuri in Oceanul Atlantic de Sud, ele ramanand intacte pentru mai mult de trei luni.
Gaurile negre sunt niste rupturi in tesatura spatiu-timp din care nimic nu scapa, nici macar lumina. Astronomii sunt siguri ca ele exista in Univers.
Acum insa, fizicienii au descoperit gauri negre pe Pamant, in sudul Oceanului Atlantic, niste vartejuri uriase ca