Aflu că în România ar fi scăzut dramatic consumul de cărţi. Cum stau lucrurile în Franţa? Te apucă ameţeala cînd compari potenţialul de circulaţie a unei cărţi în cele două ţări.
Mai întîi cifre: în Franţa o carte (un roman) costă curent 21 de euro, cele care trec de 500 de pagini ajungând chiar la 27 de euro. Cine are răbdare să aştepte, un an mai tîrziu aceeaşi carte se reeditează în format de buzunar şi costă 6-10 euro. În România formatele mari costă 8-9 euro, iar cele de buzunar 3-7 euro. 60% dintre adulţii francezi citesc cîteva cărţi pe an. O statistică din 2008 nuanţează pe categorii de sex şi număr de cărţi. 36% dintre bărbaţi ar citi pînă la 10 cărţi într-un an, iar 26% mai mult de zece. 34% dintre femei ar citi mai mult de zece titluri într-un an, iar 25% mai puţin de zece.
În 2013 faimoasa „la rentrée littéraire” din toamnă aduce în librăriile Franţei 555 de titluri noi din literatura franceză şi din lumea largă. Criza se simte: anul trecut volumul de noutăţi era de 646 de titluri.
În România statisticile spun că vînzarea de carte a scăzut, faţă de anul mănos 2008, aproape la jumătate, cu 45%. Mai mult de o treime dintre români nu cumpără cărţi.De asemenea, 22% dintre români nu citesc nicio carte şi o persoană din cinci ar citi un titlu pe an.
Comparaţia procentelor nu este atît de prăpăstioasă precum ar părea la prima vedere. Pînă la urmă 39% dintre francezi declară că nu citesc nicio carte într-un an.
Un succes de librărie presupune în România 7000-10000 de exemplare vîndute; în Franţa vorbim despre sute de mii.
Te apucă ameţeala însă cînd compari potenţialul de circulaţie a unei cărţi în România şi în Franţa. Ce şansă are o carte, odată tipărită, să ajungă în mîinile şi sub privirile unui cititor? Tirajul mediu al unei cărţi în România este de 1500 de exemplare pe când tirajul de ponire în Franţa este de 4000-5000 d