Actorul Radu Vâlcan a trimis, prin intermediul avocaţilor săi, o notificare către instituţiile de presă din România, prin care le interzice acestora să publice şi/sau să difuzeze materiale de presă scrisă şi/ sau audiovizuală ori pe internet, privind viaţa sa intimă, personală şi de familie.
Potrivit notificării, în temeiul articolului 71, alin. (2) din Codul Civil, "nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni în viaţa intimă, personală sau de familie, nici în domiciul, reşedinţa sau corespondenţa sa, fără consimţământul său".
De asemenea, în temeiul art. 74, litera f) din Codul Civil, intitulat "Atingeri aduse vieţii private", sunt considerate atingeri aduse vieţii private "difuzarea de ştiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viaţa intimă, personală sau de familie, fără acordul persoanei în cauză".
Pe de altă parte, potrivit sursei citate, articolul 9 din Codul Deontologic al jurnalistului, care subliniază obligaţia jurnalistului de a respecta etica şi deontologia profesională, spune că "ziaristul care distorsionează intenţionat informaţia, face acuzaţii nefondate, plagiază, foloseşte neautorizat fotografii sau imagini TV şi surse ori calomniază săvârşeşte abateri profesionale de maximă gravitate".
Totodată, în temeiul articolului 4 din Codul Deontologic al jurnalistului, "ziaristul este obligat să respecte viaţa privată a cetăţenilor şi nu se va folosi de metode interzise de lege pentru a obţine informaţii sau imagini despre aceasta".
De asemenea, notificarea se sprijină pe articolul 26 din Constituţia României şi pe reglementările internaţionale, respectiv articolul 7 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, articolul 8 din Convenţia pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale şi articolul 12 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.
În aceeaşi noti