Furtuna solară intensă care a trimis particule spre Pământ este în plină desfăşurare. Începută la ora 8, miercuri 21 august, ora României, ejecţia de masă coronară riscă să afecteze comunicaţiile.
NASA a anunţat această furtună solară, numită ejecţie de masă coronară şi momentul ei de apogeu a venit la 8 dimineaţa, pe 21 august. Astfel, particulele de pe Soare au circulat cu 611 kilometri pe secundă prin atmosferă, adică 2,2 milioane de kilometri pe oră. În următoarele trei zile se vor putea resimţi efecte ale acesteia, prin bruierea reţelelor de comunicaţii, prin afectarea sateliţilor de comunicaţii.
„Aceste particule nu pot să afecteze direct oamenii, ci doar sistemele electronice de pe sateliţi şi de la sol”, a explicat NASA într-o declaraţie.
Ce este diferit la această ejecţie de masă coronară? Ea vina la doar o zi după alta, iar ele se vor „întâlni” în drumul lor spre Pământ. Din acest motiv, unii oameni de ştiinţă ar fi îngrijoraţi de posibilele efecte asupra comunicaţiilor. Cu toate acestea, Soarele are un ciclu ce atinge apogeul în 2012-2013, iar până acum cele mai mari furtuni solare nu au afectat vizibil Terra.
Art Poland, cercetător NASA, a încercat să explice simplu fenomenul: „Să luăm un balon de săpun. Pui din ce în ce mai mult aer în el. Dacă pui prea mult, explodează. Aşa e şi cu un balon. Iar bucăţile de balon încep să meargă prin spaţiu. Cu Soarele, toate bucăţile se duc în spaţiu”.
De ce sunt afectate comunicaţiile? Terra este înconjurată de un câmp magnetic, care ne apără de radiaţile solare obişnuite. Însă în cadrul unei ejecţii de masă coronară, câmpul magnetic este „împins” spre Terra. Astfel, sateliţii pot fi în afara acestui cocon şi sunt vulnerabili.
Însă, zilele acestea cel mai probabil norocoşi vor fi fotografii de la Poli. Luminile Nordului, Aurora Boreală, va fi mai intensă în această perioadă.