Analiştii imobiliari anunţă că preţurile nu vor mai creşte la chirii ca în anii trecuţi şi vor fi chiar ieftiniri. Un motiv este micşorarea numărului de studenţi. Sursa: LIBERTATEA
De săptămâna aceasta şi până la sfârşitul lui octombrie, atunci când începe noul an universitar, piaţa chiriilor fierbe. Studenţii îşi caută gazdă, iar proprietarii de locuinţe ştiu asta. În ultimii ani, în această perioadă s-au înregistrat cele mai mari creşteri de preţuri ale chiriilor.
Însă anul acesta ar putea fi unul atipic. Analiştii imobiliari spun că nu vor mai exista creşteri atât de mari şi că oricum sunt destul de multe oferte de închiriere.
Nu există argumente pentru o scumpire
Analistul imobiliar Dragoş Dragoteanu spune că nu există niciun argument economic care să ducă la o creştere a preţurilor chiriilor faţă de anii precedenţi: "Studenţii au bani de la părinţi, iar părinţii nu cred că au venituri mai mari atâta timp cât economia încă nu şi-a revenit. Preţurile sunt cel puţin la acelaşi nivel sau chiar mai mici cu 5 – 10%".
Analistul imobiliar Radu Zilişteanu vine cu un alt argument pentru scăderea cererii pe piaţa închirierilor. "În ultimii ani au fost din ce în ce mai puţini studenţi, iar acest lucru înseamnă o presiune mai mică pe piaţa închirierilor. Motivul principal este promovabilitatea redusă la examenului de Bacalaureat. Nu mă aştept la modificări spectaculoase de preţuri în perioada asta", a declarat analistul imobiliar Radu Zilişteanu.
De exemplu, dacă în 2010 erau înscrişi la învăţământul de stat cu taxă aproximativ 39.000 de studenţi, în 2011 şi 2012 a fost o scădere de 10.000 de tineri.
Preţuri mai mici şi în ţară
Ca o comparaţie, faţă de aceeaşi perioadă din 2010, în Capitală, chiriile au scăzut cu aproximativ 40 de euro pentru o garsonieră, 50 de euro la un apartament cu două camere şi în jur de 60 de euro la o locu