Pentru mulţi turiştii, vacanţa pe litoral a însemnat un prilej de testare a stupefiantelor şi etnobotanicelor, susţin medicii de la spitalele constănţene. Sursa: Hepta
„În timpul verii, numărul prezentărilor din cauza consumului etnobotanicelor, şi a stupefiantelor în general, a crescut de mai bine de zece ori comparativ cu celelalte perioade din an. Cel puţin la două zile a fost o internare din cauza acestor substanţe, iar în 99% din cazuri a fost vorba despre turişti. Mulţi dintre ei au încercat pentru prima dată aceste substanţe. Vin în grup, le aduce cineva un pliculeţ sau o ţigară, nici nu ştiu ce au consumat, dar ulterior li se face rău şi ajung la spital”, a declarat pentru Cuget liber dr. Diana Cîrjaliu-Meliu, şefa Secţiei de Neuropsihiatrie Palazu Mare.
De menţionat că turiştii au vârste diferite, dar cei mai mulţi sunt tineri şi adolescenţi.
Prizează „otravă de şobolani“ sau „praf de râs“
Întrebaţi ce anume au consumat, mulţi dintre cei ajunşi la spital nici nu au ştiut ce să spună. „Nu ne spun ce consumă, nu pentru că ar fi secretoşi, ci pentru că nu ştiu. «Otravă de şobolani», «prafuri de râs», aşa le numesc, cum au auzit şi ei. Cert este că aceste substanţe nici nu ies la testele toxicologice pentru a stabili ce anume au consumat”, a mai afirmat medicul.
Halucinaţii bizare: văd diavoli şi gândaci
Iar pentru câteva clipe de distracţie la maximum, turiştii plătesc un preţ considerabil: ajung la spital, cu o stare generală de rău şi simptome asemănătoare schizofreniei.
„Ajung la noi cu simptome precum o starea psihotică, dezorien-tare tempo-spaţială, agitaţi, cu halucinaţii. Iar cei care încearcă pentru prima dată sau sunt începători în acest domeniu ajung, de obicei, cu o stare fizică mai alterată. Consumul de etnobotanice dă simptome asemănătoare schizofreniei, astfel că, în cazul celor care consumă o perioadă îndelungat