Un grup de protestatari împotriva exploatării gazelor de şist şi a şantierului de la Roşia Montană l-a aşteptat pe premier pe marginea drumului, cu drapelul naţional şi o pancartă cu inscripţia „Ieşenii spun nu gazelor de şist prin fracturare hidraulică“.
Premierul Victor Ponta a deschis oficial aseară şantierul gazoductului strategic Leţcani - Ungheni, care va face din România ţară exportatoare de gaz.
Potrivit Ziarului de Iaşi, un grup de protestatari l-au aşteptat pe premier pe marginea drumului.
„Am venit să-i transmitem premierului că ce se întâmplă în aceste privinţe este în afara oricărei legi. Nu a existat nicio dezbatere reală privind gazele de şist sau Roşia Montană. În campania electorală, USL spunea că se opune acestor proiecte. Acum, le vedem aplicate“, a spus Virgil Iordache, fost lider de sindicat la CET şi preşedinte al Asociaţiei Cetăţenilor Abuzaţi din România. Patru jandarmi s-au poziţionat însă între grupul de protestatari şi drumul pe unde avea să vină coloana oficială, premierul neavând ocazia să-i vadă. De altfel, protestatarii nu au scandat nimic pe parcursul vizitei lui Ponta.
Nici podiumul decorat cu steagurile României, Republicii Moldova şi Uniunii Europene, pregătit pentru discursuri, nu a folosit la nimic pentru că Ponta nu a vrut să ţină niciun discurs.
Unul dintre primii beneficiari ai construcţiei gazoductului este fostul subprefect Vasile Eţcu. De la acesta au fost expropriate 8 suprafeţe de teren, situate pe traseul gazoductului. În total, statul a preluat de la Eţcu 1,1 ha de teren în extravilanul comunei Rediu şi 373 mp situaţi în intravilan. Pentru suprafaţa expropriată, Eţcu va primi ca despăgubiri aproximativ 75.000 de lei.
Gazoductul Leţcani - Ungheni va avea o lungime totală de 43,3 km, din care 32,8 km pe teritoriul României. Investiţia este evaluată la 26,5 milioane euro, din