Pentru a putea vinde servicii de cloud in Romania, trebuie sa identifici o problema, pentru a arata clientilor utilitatea efectiva. Chiar si asa, mare parte dintre potentialii clienti se asteapta ca astfel de solutii sa fie gratuite si “dau inapoi” imediat cand aud ca, totusi, cloud-ul nu este gratuit. Citeste un interviu “ce deschide ochii” despre cloud cu Valentina Crisan, profesionist telecom si cloud.
Valentina Crisan are o experienta vasta in telecomunicatii si in domeniul cloud, activand in prezent la Hostway Romania & Marea Britanie. Ea este si cofondator al EuroCloud Romania. In prealabil, Valentina Crisan a avut functii de conducere in cadrul unor companii precum Synnefo si Ericsson.
Wall-Street.ro: In ultimul timp se discuta extrem de mult despre cloud computing. O sa incep cu o intrebare diferita – in ce industrie NU s-ar preta cloud-ul? Exista?
Valentina Crisan: (fara sa ezite) Nu. Nu exista.
W-S.ro: Deci si o vulcanizare, si o benzinarie ar putea profita de pe urma noilor tehnologii.
VC: De ce nu? Oamenii aceia nu folosesc mail, Google Apps? De ce ar trebui sa isi cumpere un server, o infrastructura, in care sa-si tina toate aplicatiile de care au nevoie? Companiile mici sunt primele care au beneficiul maxim cand vine vorba de cloud. Ele nu isi pun atat de multe intrebari de genul “unde imi sunt datele”, “cum este securitatea”, pentru ca la inceput nu au multi clienti, multi bani de investit. Ei isi spun mai intai sa aiba niste solutii, sa le dea drumul, si apoi vad ei si restul.
W-S.ro: Sa spunem ca vreau sa-mi deschid acum o firma ce vinde produse online. Cum ai incerca tu sa ma convingi sa ma folosesc de solutii cloud, platind lunar o taxa, in loc de propriul server, la mine in casa/firma?
VC: Primul avantaj, acces de oriunde, trebuie sa ai servicii care pot fi accesate de oriunde. Administrarea acel