Caracatiţele pot fi unele dintre cele mai complexe şi inteligente fiinţe de pe Pământ, după cum arată o cercetare publicată în "Scientific American". Braţele tăiate ale unei caracatiţe, "gândesc" la multă vreme după ce s-au separat de corp.
Braţele caracatiţei folosesc pentru prinderea prăzii sau pentru a se camufla, dar ele nu sunt în totalitate controlate de creierul animalului. Mai mult, braţele au o independenţă aproape nemaiântâlnită în lumea animalelor.
Două treimi din neuronii caracatiţei sunt în creierul acesteia, iar restul în braţele flexibile. Practic, pentru a se adapta şi pentru a controla mai bine braţele, caracatiţele s-au dezvoltat în acest fel. De asemenea, independenţa braţelor este importantă pentru a "gândi" anumite mişcări de coordonare şi de rezolvare ale unor situaţii cheie.
Practic, braţele unei caracatiţe rămân "vii" la mult timp după ce animalul a fost ucis sau braţele au fost separate de corp, potrivit cercetării descrise în "Scientific American".
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Saint George din Londra şi de la Grădina Zoologică din Napoli au examinat 10 caracatiţe. După ce au fost eutanasiate, braţele lor au fost separate. În momentul când erau atinse, reacţionau la stimuli prin mişcări scurte sau forma lor se modifica. Totul se realiza în mai puţin de o secundă. După stimul, braţele se relaxau. Atingerea apei sau a acizilor aducea aceeaşi reacţie.
"Rezultatele demonstrează că braţele sunt capabile de a răspunde la stimuli fără a fi legate la creier", arată cercetarea.
Aceste reacţii post-mortem ar fi provocate de neuronii care se ocupă de simţurile fricii, care pot fi comparate la oameni cu neuronii care ne fac să simţim durerea.
"Braţele caracatiţei sunt independente, iar în apă acest lucru este important pentru că evită rănirea acestora, deoarece se apară cu uşurinţă, fără coordonarea dir