La primul centru de instruire medicală prin simulare din Moldova, cursanţii vor opera manechini, vor examina actori în rol de bolnavi şi vor efectua investigaţii şi intervenţii chirurgicale la calculator.
Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu“ a inaugurat ieri Centru Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, singurul de acest fel din Republica Moldova. Aici studenţii la medicină, rezidenţii şi specialiştii care urmează cursuri de perfecţionare pot aplica în practică toate cunoştinţele dobândite, cu ajutorul simulatoarelor şi programelor virtuale. În curând vor fi instruiţi şi poliţiştii, pompierii şi militarii care acordă primul ajutor.
Amenajat într-o clădire istorică de la intersecţia străzilor 31 August şi Serghei Lazo, centrul dispune de opt săli dotate modern, în funcţie de specialitatea aleasă. De exemplu, în departamentul pentru terapie intensivă, anestezie şi chirurgie, studenţii operează un manechin din silicon, care reacţionează atunci când nu poate respira sau când „îl doare“ ceva. La medicina de urgenţă, cursanţii trebuie să intubeze şi să trateze în cel mai scurt timp o păpuşă care ar fi fost rănită într-un accident rutier.
În alte săli mai sunt modele de nou-născuţi, simulatoare pentru ginecologie, pediatrie, endoscopie digestivă, bronhoscopie, laparoscopie, ORL, ecografie cardiacă şi ultrasonografie abdominală. În plus, medicii pot exersa şi cu 35 de vârstnici, actori sau foşti angajaţi medicali, plătiţi să imite simptomele mai multor boli.
Specialişti pentru spitalele modernizate
„Implementarea reformei din sănătate în ţara noastră cere şi o modernizare a procesului de formare a cadrelor. Acest proces trebuie să corespundă celor mai stricte cerinţe în vederea utilizării tehnologiilor contemporane de diagnostic şi tratament“, a declarat Ion Ababii, rectorul Universităţii de Stat de