Rasismul se manifestă în Germania nu doar sub forma dreptei radicale. Definiţia, dar şi manifestarea rasismului au cunoscut modificări în ultimii ani. Ce este rasismul? Cum arată cadrul legislativ în Germania?
Un negru de pildă se loveşte de rasism la toate nivelurile sociale din Germania – nu doar în spaţiul profesional, în relaţiile cu autorităţile, ci şi în mediul privat.
Tahir Della este fotograf, lucrează la München şi a fondat ”Iniţiativa oameni de culoare în Germania”. Asociaţia lui urmăreşte să îi aducă laolaltă pe afro-germani şi proiectele acestora, combătând, astfel, rasismul.
Martin Luther King
În anii 50, în Statele Unite apărea o mişcare cetăţenească împotriva discriminării rasiale. Acum o jumătate de secol, la 28 august 1963, militantul pentru drepturile cetăţeneşti Martin Luther King susţinea celebrul său discurs ”I have a dream”, în care şi-a prezentat viziunea asupra Americii fără rasism, o ţară în care culoarea pielii şi originea unui om nu mai au nici o importanţă.
Cum arată, însă, Germania de astăzi, privită din perspectiva discursului lui Martin Luther King?
”Eşti întrebat pe stradă, fără nici o reţinere, dacă nu ai cumva droguri”, povesteşte Della. ”Iar când vorbeşti cu autorităţile, deseori acestea consideră că poţi să răspunzi mai bine dacă ţi se adresează folosind o germană stricată. Toate aceste lucruri par bagatele, însă în spatele lor se ascund prejudecăţi despre oamenii de culoare, precum şi o insuficientă înţelegere a faptului că şi persoanele cu pielea închisă, fac parte din Germania”, mai spune Della.
Nu există o definiţie general valabilă a rasismului. ”Există numeroase dimensiuni şi forme de manifestare a rasismului. Acesta poate fi spontan sau organizat, deschis sau ascuns. Există rasism violent, declaraţii rasiste şi discriminări cotidiene”, este de părere Hendrik Cremer, de la Inst