Crăciunul pe stil nou ar putea deveni sărbătoare oficială în Republica Moldova. Guvernul va examina astăzi un proiect de lege în acest sens, înaintat de un grup de deputaţi, care prevede şi alte schimbări în lista zilelor de sărbătoare, comemorative şi de odihnă.
„Dorim să facem echitate pentru cetăţenii care marchează Crăciunul conform calendarului gregorian şi să le oferim posibilitatea de a avea o zi liberă pe 25 decembrie, transferând ziua de odihnă de pe 8 ianuarie la 25 decembrie“, susţine reformatoarea Ana Guţu, unul dintre autorii iniţiativei legislative.
Printr-un aviz la proiect, Executivul sugerează, totuşi, ca toate cele trei zile – 25 decembrie, 7 şi 8 ianuarie – să fie libere „pentru a nu perturba tradiţia stabilită deja şi a menţine pacea socială“. De asemenea, Guvernul le propune deputaţilor să nu se grăbească să adauge sintagma „cea română“ în denumirea sărbătorii „Limba noastră“ până nu va fi modificată Constituţia.
În schimb, Ziua Europei urmează să fie introdusă în calendarul oficial pentru a fi celebrată pe 9 mai, alături de Ziua Victoriei. Lista va mai suplinită cu Ziua Naţională a Culturii (15 ianuarie) şi Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor (18 aprilie).
Şi premierul vine cu o propunere: începând cu anul 2014, între 28-30 august să sărbătorim Zilele Diasporei. „Vă vom invita acasă să fim împreună şi să clădim şi mai temeinic viitorul european al ţării noastre“, a menţionat Iurie Leancă, în mesajul său de felicitare cu ocazia Zilei Independenţei. ;