Administraţia Obama urma să facă publice, aseară, informaţii declasifi cate, pentru a-şi susţine acuzaţiile legate de atacul cu arme chimice. Sursa: REUTERS
Marile puteri ale lumii au dezbătut aprins, în ultimele zile, oportunitatea unei acţiuni militare în Siria împotriva forţelor guvernamentale, care ar fi apelat la arme chimice contra civililor, ucigând 355 de persoane şi rănind alte 3.600.
La momentul actual, pare destul de probabil ca SUA să declanşeze acţiunea, chiar şi fără sprijinul important al Marii Britanii. Premierul David Cameron, a cărui moţiune a fost respinsă de Camera Comunelor, spunea că este esenţial ca ţara sa să aibă un "răspuns robust faţă de utilizarea armelor chimice" şi că va continua eforturile în această direcţie, un nou vot în Parlamentul de la Londra fiind posibil săptămâna viitoare.
Situaţie umanitară gravă
Pe de altă parte, organizaţia caritabilă britanică Salvaţi Copiii a comentat o ştire transmisă de BBC, referitoare la un atac cu napalm asupra unei şcoli din nordul Siriei. Informaţia este considerată şocantă, demonstrând că "şcolile, care ar trebui să fie locuri sigure pentru copii, au devenit ţinte în acest conflict". "În Siria aproape 4.000 de şcoli au fost distruse, afectate sau ocupate de la începutul acestui conflict, iar copiii fie sunt prea speriaţi să meargă la şcoală, fie nu mai au unde să meargă", a explicat directorul Gareth Owen.
De altfel, numărul refu giaţilor sirieni a crescut mult. În ultimii doi ani, aproape un milion de oameni au fugit din Siria, în special în ţările vecine, care fac faţă cu greu valului de refugiaţi.
Criticii amintesc de decizia de utilizare a forţei în Irak, când preşedintele George Bush a decis să înceapă războiul, pentru că fostul dictator Saddam Husein ar avea arme de distrugere în masă. Ei spun că există riscul ca acel scenariu să se repete şi sunt necesare mai