Ţara noastră se situează pe locul 33 într-un top recent realizat de Bloomberg privind sănătatea în statele lumii. Clasamentul nu se referă la performanţa sistemului sanitar, ci la raportul preţ-rezultate. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Folosind informaţii furnizate de Banca Mondială, de Fondul Monetar Internaţional, de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Departamentul de Sănătate Hong Kong, Bloomberg a efectuat topul sistemelor sanitare cu un raport bun cost-rezultate, având în vedere trei mari criterii: speranţa de viaţă (a cântărit 60% din rezultatul final), preţ relativ per capita, adică procentul din PIB alocat per capita (30%) şi costul absolut per capita al sistemului de sănătate, mai precis, cheltuielile totale cu sănătatea per capita: servicii de prevenţie şi curative (10%).
Potrivit acestui clasament, Asia are 4 state în primele 10.
Au fost incluse în acest top doar statele cu o populaţie de cel puţin 5 milioane, cu un PIB per capita de cel puţin 5.000 de dolari şi cu o speranţă de viaţă de cel puţin 70 de ani.
Topul Bloomberg cuprinde 48 de state, iar România se situează pe locul 33, înaintea unor ţări dezvoltate cum sunt Belgia, Danemarca şi chiar înaintea Statelor Unite ale Americii.
De altfel, SUA s-au clasat la coada topului, pe locul 46, întrecând ca eficienţă a sistemului sanitar doar Serbia şi Brazilia. Este o prăpastie uriaşă între preţurile foarte mari ale tratamentelor în SUA şi eficienţa şi calitatea acestora, potrivit „Huffington Post“.
Potrivit clasamentului Bloomberg, România are un scor de eficienţă 44,9, calculat în funcţie de speranţa de viaţă a românilor (74,5 ani), de costul sistemului de sănătate ca procente din PIB per capita (6,3) şi de cheltuielile totale cu sănătatea per capita (500 de dolari).