Regulile de bună conduită în sălile de spectacole şi concerte ne ajută să evităm situaţiile neplăcute, spun psihologul Aurora Liiceanu, profesorul Mihaela Nicola şi scriitoarea Aurelia Marinescu.
Telefoane care sună. Oameni care vorbesc unii cu alţii. Aplauze. Toate în timpul sau între părţile unui concert. Deşi bunele maniere par a fi un subiect demodat şi desprins dintr-o epocă de mult apusă, câteva reguli de comportament sunt imperios necesare într-o sală în care se desfăşoară un eveniment artistic.
De câte ori nu am auzit telefoane mobile sunând în neştire în mijlocul unei reprezentaţii muzicale sau teatrale? O voce prietenoasă ne roagă, printr-un mesaj înregistrat, să închidem telefoanele înainte de spectacol şi, cu toate acestea, se găsesc mereu câteva dispozitive care să perturbe desfăşurarea artistică de pe scenă.
Actriţa Oana Pellea s-a arătat exasperată când, în timpul unui spectacol susţinut în luna aprilie, era pe punctul de a pleca acasă în momentul în care a auzit cel de-al treilea telefon sunând. Nu a făcut-o, totuşi, din respect pentru colegul său de pe scenă şi pentru ceilalţi spectatori, însă ar fi fost o formă de protest justificată faţă de un gest care trădează lipsa unei conduite potrivite la un spectacol sau concert.
Păstrarea liniştii
Închiderea telefonului mobil, această minimă dovadă de bun-simţ, este semnalată în toate volumele dedicate bunelor maniere. Autoarea Mihaela Nicola ne învaţă cum să ne purtăm „Cu mănuşi“, în felurite situaţii, în cartea sa cu acelaşi titlu. Mihaela Nicola punctează necesitatea închiderii telefonului mobil, pentru a împiedica poluarea fonică atât în rândul artiştilor, care pot avea probleme de concentrare, cât şi a celorlalţi spectatori.
Păstrarea liniştii la spectacol este, de asemenea, un aspect important: „La spectacol salutăm cunoştinţele