Comisia Europeană (CE) a adoptat, astăzi, o comunicare privind sistemul bancar paralel şi a propus noi norme pentru fondurile de piaţă monetară (FPM), potrivit unui comunicat remis redacţiei.
Comunicarea este urmarea Cărţii verzi de anul trecut privind sistemul bancar paralel. Aceasta sintetizează activităţile întreprinse până în prezent de Comisie şi stabileşte posibile acţiuni ulterioare în acest domeniu important.
Prima dintre aceste acţiuni ulterioare - noile norme propuse pentru fondurile de piaţă monetară - este prezentată astăzi şi are scopul de a garanta că fondurile de piaţă monetară pot face faţă mai bine presiunii de răscumpărare în cazul unei situaţii tensionate pe piaţă prin consolidarea profilului de lichiditate şi a stabilităţii FPM.
Dl Michel Barnier, comisarul pentru piaţa internă şi servicii, a declarat: "Am reglementat în mod amplu băncile şi pieţele. Acum trebuie să abordăm riscurile pe care le presupune sistemul bancar paralel. Acesta din urmă are un rol important în finanţarea economiei reale şi trebuie să ne asigurăm că este transparent şi că beneficiile obţinute în urma consolidării anumitor entităţi şi pieţe financiare nu sunt atenuate de riscurile transferate către sectoarele mai puţin reglementate".
Noile norme propuse astăzi abordează fondurile de piaţă monetară (FPM) care sunt domiciliate sau vândute în Europa şi au scopul de a îmbunătăţi profilul de lichiditate şi stabilitatea acestora.
Conform comunicatului, FPM vor avea obligaţia de a deţine cel puţin 10 % din portofoliul lor în active care au scadenţa într-o zi şi încă 20 % în active cu scadenţa într-o săptămână. Scopul acestei cerinţe este de a permite fondurilor de piaţă monetară să restituie investitorilor fondurile atunci când aceştia doresc să le retragă în termen scurt. Pentru a evita situaţia în care un emitent unic are o pondere nejustificată în