Ultimele documentele publicate de către Edward Snowden arată că NSA, agenţia americană de spionaj, nu se rezumă la a spiona calculatoarele, ci are o preferinţă pentru routere şi switch-uri de reţea, care le permite accesul la toate comunicaţiile de pe acel canal.
Programul Genie costă 652 de milioane de dolari este o operaţiune de spionaj prin care agenţii americani intrau în calculatoarele străine şi în reţelele de comunicaţii pentru a le controla. Agenţia americană a lansat astfel 231 e ofensive în 2011 pentru a penetra reţelele inamicilor, arată revista Wired. În cadrul acestui program, se arată că americanii nu se limitau la calculatoare, ci la întreaga reţea. Astfel, agenţia prefera routerele şi nu PC-urile individuale. Majoritatea atacurilor au fost date împotriva unor ţinte din China, Rusia, iran şi Coreea de Nord. Directorul de securitate al firmei Beyond Trust, Marc Maiffret a spus că acest lucru arată un lucru de multe ori ignorat. Spargerea routerelor este varianta ideală pentru o agenţie mare de a câştiga acces la reţeaua de internet, deoarece de multe ori nu sunt actualizate, aşa cum sunt sistemele de operare.
"Dacă aveţi impresia că oamenii uită să actualizeze Windows-ul sau Linuxul, să ştiţi că sunt oribili în a actualiza echipamentul de reţea, deoarece e mai complicat", a declarat expertul. De asemenea, routerele nu au echipament de securitate care să detecteze o breşă, aşa cum au sistemele de operare. El spune că deşi antivirusurile nu sunt ideale nici pe desktop, ele măcar există.
Practic, agenţia americană a câştigat acces la noduri de reţea şi putea să o dea jos sau să devieze cu uşurinţă comunicaţiile. De asemenea, dacă ai acces la routere, poţi introduce cu uşurinţă documente false în sisteme, pentru a face campanii de manipulare şi dezinformare. Potrivit documentelor interne ale NSA, specialiştii agenţiei americane au m