“Un ultim scenariu: cade guvernul Assad şi actualul Front de eliberare naţională vine la putere. Cu care din secţiuni, cu Al-Qaida? Ce se întâmplă cu influenţa ruşilor odată cu căderea lui Assad? Explodează Orientul Mijlociu. Mai rămâne Rusia cu singura sa bază militară din Mediterana de est? Unde se va recompensa Federaţia Rusă ca şi pierdere de prestigiu? Păi după Kosovo, s-a compensat în Georgia. Ce ar fi cel mai îndemână acum? Transnistria!"
Această senzaţională declaraţie de luni a lui Traian Băsescu a trecut neobservată, într-un peisaj politic şi media dâmboviţean prea inflamat de maidanezi şi de Roşia Montană.
Mostra de realpolitik a lui Băsescu nu a impresionat prea mult nici cuplul comic-fantezist Ponta-Antonescu. Cei doi se întrec în declaraţii războinice de parcă ar fi vorba de jocuri pe calculator. Şi totuşi: dacă, într-adevăr, Bomba Siriană va exploda în coasta noastră?
Iată un scurt inventar de evenimente din ultimele zile:
- O schimbare spectaculoasă de ton a lui Putin: zice că ar putea aproba o operaţiune militară în Siria, dacă vor fi prezentate, în Consiliul de Securitate, dovezi despre folosirea armelor chimice de către guvernul de la Damasc.
Sigur, ar putea fi vorba de tradiţionala şcoală diplomatică rusească, cu joc la două capete şi "maskirovka". Dar iată şi că
- Moscova a anunţat că a suspendat exportul de rachete sol-aer în Siria.
- Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a descins la Chişinău, aruncând un val de ameninţări de o duritate (şi mitocănie) fără precedent privind orientarea spre Vest a Basarabiei.
"Sper că nu veţi îngheţa", le-a spus Rogozin ministrului Economiei de la Chişinău şi ziariştilor prezenţi la conferinţa de presă, referindu-se la viitoarele negocieri privind aprovizionarea cu gaze ruseşti a Moldovei.
"Să nu vă pierdeţi din vag