Hingherizarea începe să dea rezultate. De altfel, în contextul dezbaterilor lansate la nivel naţional, pornit de la faptul că în Capitală, un copil a fost ucis de maidanezi, iar fratele său a fost grav rănit, Oradea a fost dată exemplu de bună practică.
Dacă în urmă cu un deceniu numărul maidanezilor de pe raza oraşului era apreciat la peste 2.000, în prezent numărul lor este de zece ori mai mic. "Estimăm că la această dată mai sunt cam 100 - 120 de câini comunitari pe raza municipiului Oradea", a declarat, miercuri, pentru BIHOREANUL, Călin Ardelean, administratorul adăpostului de câini Grivei aflat în subordinea Administraţiei Domeniului Public.
Cum se ştie, municipalitatea a demarat luna trecută campania "Fără maidanezi pe străzi" în cadrul căreia a îndemnat populaţia să anunţe la numărul de telefon 0726.126.891 prezenţa în zonă a câinilor fără stăpân pentru ca aceştia să poată fi ridicaţi de pe străzi de angajaţii adăpostului "Grivei".
"Sunt zile în care primim cam cinci sesizări, cum a fost miercuri, şi alte zile, cum a fost marţi, în care s-au înregistrat doar două apeluri telefonice, dar aproape că nu este zi în care să nu fim anunţaţi despre locul de unde pot fi ridicaţi de pe străzi câini comunitari", a spus Ardelean.
În urma sesizării primite, o echipă de hingheri se prezintă la faţa locului pentru ridicarea maidanezilor de pe domeniul public. Potrivit unei declaraţii făcute de primarul Ilie Bolojan la demararea campaniei, obiectivul municipalităţii este ca până în 2016 Oradea să devină un oraş fără câini comunitari.
Câinii adunaţi de pe străzi sunt oferiţi ulterior populaţiei spre adopţie. Potrivit evidenţelor adăpostului săptămânal sunt adoptaţi între 15 şi 18 maidanezi. Spre exemplu, în luna august au fost daţi spre adopţie 52 de câini.
"Câinii aduşi în adăpost sunt ţinuţi două zile în aşteptarea revendicării de către