Recent, guvernul condus de premierul copy-paste a dat o ordonanţă de urgenţă prin care îi duce cu preşul pe cei 34 413 de ţărani în vârstă de peste 60 de ani (din totalul de 73 854 de rentieri agricoli) restanţieri la primirea plăţii rentei viagere şi îi amăgeşte că banii vor fi alocaţi „în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.
Restanţele sunt motivate de „recesiunea economică din ultimii ani” şi de faptul că „anul 2012 a fost nefavorabil pentru agricultură”.
În schimb, pentru a da impresia că aceşţi amărâţi ai soartei nu au fost uitaţi şi abandonaţi de guvern, în ultimele zile ale lunii august 2013 ziarele şi posturile de televiziune aflate în graţiile USL, a publicat insistent următoarea informaţie-flasch: Fermierii care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea rentei viagere cuvenite pe anul 2012 trebuie să se prezinte la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), până la 30 august 2013, pentru vizarea carnetului de rentier agricol.
Ideea includerii în Legea 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei a Titlului XI „Renta viageră agricolă” a fost motivată de guvernul şi parlamentul din acel an de necesitatea comasării terenurilor agricole fărâmiţate în milioane de parcele şi parceluţe de câţiva zeci de metri pătraţi prin aplicarea Legii restituirii proprietăţilor funciare nr. 19/1991. S-a scontat, atunci, că ţăranii trecuţi de vârsta de 60 de ani, fără pensii dar proprietari pe mai multe hectare de pământ, cu mult mai multe decât poate, fizic, familia lor să muncească, vor fi stimulaţi să şi-l înstrăineze dacă primesc, anual, o sumă fixă de bani, sub formă de rentă viageră, pe tot parcursul anilor pe care i-ar mai avea de trăit.
În acea vreme, renta viageră fusese aplicată cu succes în Cehia, ţară care şi-a redu