Jos timbrul de mediu!
Senatorii liberali Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu au înregistrat încă din 23 aprilie 2013 un proiect de lege prin care au propus desfiinţarea timbrului de mediu actual şi înlocuirea acestuia cu o taxă de poluare de un ban pe litrul de combustibil, motivând că timbrul de mediu este o taxă nedreaptă, incorectă, împovărătoare pentru cetăţenii cu venituri mici şi care apasă asupra pieţei auto.
"Am vrut să înlocuim deviza doamnei ministru "luăm mult de la puţini" cu "luăm foarte puţin de la toţi". Timbrul de mediu este o taxă percepută în avans, pe ideea că plăteşti pentru cât vei polua, dar dacă ai plătit-o şi a doua zi îţi ia foc sau ţi se fură maşina nimeni nu-ţi mai dă banii înapoi. De asemenea, este o taxă inechitabilă, pentru că eu, care am o maşină de 5 ani adusă din Germania trebuie s-o plătesc chiar dacă vecinul meu, care are o Dacie de 30 de ani şi care poluează mai mult, nu trebuie s-o plătească. Deci ea nici nu contribuie la înnoirea parcului auto din România. Mai mult, dacă eu am o maşină de acum 20 de ani nu plătesc taxa chiar dacă fac 100.000 de kilometri pe an, iar vecinul meu, care are o maşină de 3 ani recent adusă din Germania, şi care poluează mai puţin, trebuie s-o achite, chiar dacă el o foloseşte doar o dată pe lună", a explicat senatorul Valeriu Boeriu dezavantajele timbrului de mediu actual într-o conferinţă de presă susţinută joi împreună cu senatorul Cristian Bodea.
Plăteşti cât poluezi
"Noi am propus ca în locul timbrului de mediu, care este inechitabil şi nelegal, dovadă că au început deja să apară procese împotriva statului, să instituim o taxă de poluare ca în Germania, inclusă în preţul combustibilului. Fiecare poluator ar plăti pe măsura poluării produse, statul ar economisi bani şi efort prin faptul că taxa ar fi percepută de benzinari în locul funcţionarilor, ar degreva cetăţenii de stat l