Ca de fiecare dată, la 1 septembrie se petrece revelionul bisericesc, cel diplomatic şi, până de curând, până când Gaddafi a avut ideea catastrofală să se ascundă în canalizare, vorbeam şi de Marea Revoluţie Populară şi Socialistă de la 1 Septembrie. Din Libia, desigur. Dar tot odată cu septembrie începe şi noul sezon de licitaţii de artă, şi nu în Libia, dar nu numai în România.
S-au anunţat deja licitaţiile de început de sezon la casele active de la noi. Alis dă startul marţea viitoare iar Goldart începe pe 12 septembrie, cu o "incursiune în imaginarul românesc", poate pentru că realitatea cruntă ne oferă zilnic incursiuni în vestiarul vieţii în România. Goldart vinde într-o zi de joi, una aglomerată, cum sunt joile noastre. Faptul că joile reîncep să fie aglomerate înseamnă, de fapt, că vacanţa s-a încheiat şi începe discuţia pe evenimente, mai ales vernisaje. Ieri, deja, agenda gemea de întâlniri din jumătate în jumătate de oră, de la 16 la 19, în Bucureşti, dar şi peste tot în ţară. Dacă participanţii nu pot fi prezenţi la două vernisaje deodată, expozanţii pot figura în câte expoziţii vor şi pot ei, ce se vernisează în aceeaşi zi de joi, la aceeaşi oră sau cu mici diferenţe, că nici nu poţi fugi cu autobuzul, taxiul sau elicopterul personal între ele. Artmark schimbă ziua şi paradigma şi, într-o atmosferă încărcată de Enescu, propune obiecte personale din lumea muzicii şi a poeziei. A doua zi, într-o duminică, se vând obiecte de grea încărcătură politică. Şocul este asigurat: după atâta timp ni se readuc în memorie şi fior rece vremurile comunismului, cu oamenii care au reprezentat acest regim făcut pentru oameni, dar neexperimentat anterior pe animale, mai ales pe câini turbaţi sau doar nervoşi.
Sezonul de toamnă-iarnă este unul scurt pentru tot comerţul, cu demaraj uşor, dar nu foarte lung, că până la 1 octombrie se încing portofelele, de s-or mai