Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară-CENAFER, prin directorul general Dionisie Ardelean, un proiect cultural intitulat „Lucrări de Artă pe Defileul Jiului”, cu ocazia sărbătoririi a 65 de ani de la darea în exploatare a liniei de cale ferată Bumbeşti-Jiu-Livezeni (1948-2013).
Pentru acest proiect CENAFER a găsit şi parteneri de la 11 instituţii, pe care le amintim: Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA, Consiliul Judeţean Gorj, Consiliul Judeţean Hunedoara, Primăria Oraşului Bumbeşti-Jiu, Primăria municipiului Petroşani, Muzeul Căilor Ferate, Asociaţia Industriei Feroviare, Clubul Feroviar, Mănăstirea Lainci, Asociaţia ART Studio Petroşani şi Reţeaua Naţională a Muzeelor.
Fiind vorba de un proiect care vizează o linie de cale ferată care leagă două judeţe, prin Defileul Jiului, cele trei zile de acţiuni din care vor avea loc, începând de luni, 9 septembrie şi până miercuri 11 septembrie, vor avea loc la Tg. Jiu şi Petroşani, precum şi la Sfânta Mănăstire Lainici, de pe defileu, aflată în apropiere atât de Petroşani şi Livezeni din Valea Jiului, cât şi de Bumbeşti-Jiu şi Tg. Jiu din judeţul Gorj.
„Prin acest proiect, derulat prin parteneriat cu alte 11 instituţii din Gorj, Hunedoara şi Bucureşti dorim să sărbătorim cum se cuvine cei 65 de ani de la darea în exploatare a liniei Bumbeşti-Jiu-Livezeni, linia care a fost cel mai greu de construit din ţară. Proiectul începe luni în Staţia CFR Tg-Jiu, unde va exista amenajat un spaţiu expoziţional de machete şi fotografii şi unde se va prezenta filmul Drum de fier prin defileu. Tot în gara din Tg. Jiu va ajunge şi trenul regal, care va putea fi vizitat de cei interesaţi – sperăm cât mai multă lume. Apoi, cu trenul de epocă Moldoviţa toţi cei prezenţi la manifestări vor putea ajunge la Mănăstirea Lainici şi apoi la Petroşani. La Mănăstirea Lainici se va vizita locaţia monumentului