În 13 colegii din ţară, în premieră la noi, va fi implimentat din acest an sistemul de credite. Astfel, studenţii admişi în anul I au posibilitatea să aleagă unele discipline şi chiar profesorii. Totodată, pot solicita discipline de la alte specialităţi şi de la alte instituţii de învăţământ.
Potrivit viceministrului Educaţiei, Loretta Handrabura, citată de IPN, în noul sistem elevii vor trebui să înveţe, în mod obligatoriu, o limbă străină, un curs de tehnologie a informaţiei şi unul de comunicare.
„Creditarea cursurilor, va contribui şi la consolidarea mobilităţii academice externe, dar şi interne”, a spus viceministrul. O altă noutate este că la absolvirea colegiului va fi format un rating de performanţă al elevului. Acesta va fi stabilit în suplimentul la diplomă şi va fi un indicator care va permite angajatorului să determine nivelul de formare profesională a tânărului specialist.
Sistemul de credite de studii transferabile va fi aplicat în următoarele instituţii: Colegiul Financiar-Bancar din Chişinău; Colegiul Naţional de Comerţ al ASEM; Colegiul de Construcţii din Chişinău; Colegiul Naţional de Viticultură şi Vinificaţie din Chişinău; Colegiul Tehnologic din Chişinău; Colegiul Politehnic din Chişinău; Colegiul Politehnic din Bălţi; Colegiul Tehnic-Feroviar din Bălţi; Colegiul Industrial-Pedagogic din Cahul; Colegiul Agroindustrial din Ţaul; Colegiul de Zootehnie şi Medicină Veterinară din Brătuşeni; Colegiul Naţional de Medicină şi Farmacie „Raisa Pacalo” şi Colegiul de Muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău.
Bazele antreprenoriatului, în şcolile de meserii şi colegiile agricole
Potrivit Ministerului Educaţiei, implementarea noului sistem de credite de studii este un pas spre racordarea învăţământului vocaţional/tehnic din Republica Moldova la standardele europene.
Totodată, elevii din instituţiile de învăţământ secundar profes