Halda de Zgură de la combinatul ArcelorMittal este un „munte” de 54.000.000 tone de zgură, pe 110 ha, cu înălţimea unui bloc cu 20 de etaje. După privatizarea Sidex, a fost începută exploatarea haldei pentru recuperarea bucăţilor de fier. Halda a intrat sub incidenţa Directivei Comisiei Europene nr 1999/31/CE, referitoare la depozitele de deşeuri neconforme, care trebuie închise. Depozitarea a fost stopată în 2009, conform HG 349/2005. Conform măsurilor de conformare incluse în Autorizaţia Integrată de Mediu, eliberată de APM Galaţi, ArcelorMittal poate continua exploatarea până la 1 iulie 2014, după care trebuie închisă, obligaţie prevăzută în avizul de mediu emis de APM Galaţi.
Argumentele prelungirii
Administraţia ArcelorMittal a cerut prelungirea cu 10 ani a perioadei de exploatare. „Am cerut extinderea perioadei în care să putem folosi Halda de Zgură, pentru că avem acolo material care poate fi reciclat şi din punct de vedere al protecţiei mediului ar fi un nonsens să nu luăm tot fierul vechi de acolo. Fierul vechi de la Haldă îl folosim, în loc să cumpărăm fier vechi. Este un avantaj şi pentru balanţa comercială a României, pentru că scădem importurile de fier vechi”, declara recent directorul general Bruno Ribo. Halda ar asigura zgura pentru 4.000 km de autostradă.
Prelungirea perioadei de exploatare presupune revizuirea autorizaţiei care era valabilă până la 31 decembrie anul viitor, iar ArcelorMittal a cerut prelungirea exploatării până la 16 iulie 2024. APM Galaţi a aprobat revizuirea, iar pe data de 21 august, pe site-ul APM Galaţi a fost postată „Autorizaţia nr 30/30.10.2007 revizuită în 19.08.2013”. Este un document de 545 de pagini. Prelungirea exploatării nu e menţionată nicăieri expres, ci dedusă din faptul că halda e trecută la capitolul 12 - „Instalaţii în exploatare”. Halda va fi exploatată până la data expirării autor