Reprezentanţii asociaţiilor agricultorilor susţin că Daniel Constantin face jocuri murdare în favoarea marilor comercianţi de cereale. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Membrii Ligii Asociaţiilor Agricole din România (LAPAR) susţin că 2013 este un an dezastruos, deoarece preţurile oferite de marii comercianţi au intrat la apă din cauza ministrului Daniel Constantin. Acesta a tot ieşit la rampă încă din primăvară, anunţând recolte bogate, chiar dacă meteorologii avertizau că urmează perioade de secetă.
Apoi, a vorbit despre producţii istorice la grâu, dar şi despre rezultate mai slabe la producţia de grâu pentru pâine. "Domnul Constantin a spus că avem producţie istorică la grâu, dar foarte puţin grâu de panificaţie, declaraţie care a prăbuşit piaţa cerealelor", a explicat preşedintele LAPAR, Laurenţiu Baciu. Drept urmare, Produsul Intern Brut (PIB) al României este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro, bani care ar fi fost câştigaţi de economie dacă producţia agricolă ar fi putut fi valorificată la preţuri bune.
Spre comparaţie, presa agricolă din Statele Unite a acuzat ministerul de resort că anunţă producţii mici înainte de finalizarea recoltării tocmai pentru a feri fermierii de scăderi ale preţurilor.
Preţuri proaste
Preţul oferit de marii comercianţi a scăzut cu 40- 50% numai din august şi până în prezent. De exemplu, în iunie, traderii ofereau fermierilor români 227 de euro pe tona de grâu şi 208 euro pe tona de porumb. În august, imediat după recoltare şi declaraţiile făcute de ministru, preţul la grâu coborâse la 133 de euro/tonă. La porumb, chiar dacă nu s-a început încă recoltarea, traderii impun un preţ de circa 119 euro pe lună. Spre comparaţie, aceiaşi mari comercianţi oferă fermierilor din Europa, cum sunt cei din Franţa, Italia sau Germania, între 180-200 de euro pe tona de grâu şi 170 de euro pe tona de porumb.
Situaţie c