Noul cod de procedură civilă reglementează, cu titlu de noutate, o procedură mult mai simplă de evacuare a foştilor locatari sau a altor personae care ocupă fără drept un imobil. Proprietarul reclamant poate alege fie procedura specială nouă, fie procedura de drept comun. În cazul în care optează pentru procedura specială, mai simplă şi mai rapidă, va notifica în scris ocupantul, punându-i în vedere să elibereze imobilul pe care îl ocupă fără niciun drept, în termen de 5 zile de la comunicarea notificării.
Dacă locatarul sau ocupantul care a fost notificat a părăsit imobilul, locatorul sau proprietarul poate intra în posesia acestuia, de drept, fără nicio procedură judiciară de evacuare. Potrivit art. 1039 alineat 2 din Noul cod de procedură civilă se prezumă că imobilul este părăsit în caz de încetare a activităţii economice ori de încetare a folosirii imobilului de către locatar sau ocupant ori de către persoanele aflate sub controlul lor, precum şi în cazul returnării cheilor imobilului, ridicării echipamentelor, mărfurilor sau altor bunuri mobile din imobil. Dacă ocupantul refuză să părăsească imobilul, proprietarul va adresa cererea de evacuare judecătoriei în raza de competenţă în care se află imobilul.
Cererea de evacuare se judecă cu citarea părţilor, în afara cazului în care evacuarea imobilului pentru neplata chiriei sau a arendei se solicită în baza unui contract care constituie, pentru plata acestora, titlu executoriu, potrivit legii. Cererea de evacuare se judecă de urgenţă, în camera de consiliu, cu dezbateri sumare, dacă s-a dat cu citarea părţilor. Întâmpinarea nu este obligatorie.
Pârâtul chemat în judecată, potrivit procedurii speciale, nu poate formula cerere reconvenţională, de chemare în judecată a altei persoane sau în garanţie, pretenţiile sale urmând a fi valorificate numai pe cale separată. Pârâtul poate invoca doar apără