In ultima perioada o serie de manipulari au fost lansate referitoar la implicatiile negative ale rejectarii proiectului de la Rosia Montana de la sume aruncate referitor la daune pana la asa zisul impact asupra investitorilor straini, precum si ce inseamna minerit in favoarea Romaniei. Semnalul dat pentru investitorii seriosi gen Dacia, Ford, Continental, Alro prin aprobarea unei tranzactii in care statul pierde atat de mult in favoarea unei astfel de afaceri, este NEGATIV. In mod normal decizia rationala a Dacia ar fi de exemplu sa nu se mute in Maroc doar daca Statul Roman ii ofera aceleasi beneficii si randament al investitiei ca si companiei implicate in proiectul Rosia Montana.
Cateva consideratii:
1) Investitiile straine in Romania sunt in cadere libera si inainte de aceasta decizie, pur si simplu din cauza unor disfunctionalitati la nivelul Guvernarii.
2) Romania a obtinut recent o investitie ce genereaza peste 900 de locuri de munca din partea IBM cu doar 20 si ceva de milioane de euro ajutor de stat.
3) Romania livreaza conform angajamentelor fata de investitorii straini dupa cum o demonstreaza de la OMV la Exxon si Unilever si aceasta este raportarea investitorilor internationali nu presa proasta realizata de o exploatare miniera controversata in Uniunea Europeana
4) Semnalul dat pentru investitorii seriosi gen Dacia, Ford, Continental, Alro prin aprobarea unei tranzactii in care statul pierde atat de mult in favoarea unei astfel de afaceri, este NEGATIV.
In mod normal decizia rationala a Dacia ar fi de exemplu sa nu se mute in Maroc doar daca Statul Roman ii ofera aceleasi beneficii si randament al investitiei ca si companiei implicate in proiectul Rosia Montana.
Daca Guvernul Romaniei ar rezista in functie la rejectarea Proiectului Rosia Montana nu acelasi lucru se poate spune despre diversificarea productiei Renaul