Ieftinirea alimentelor din această vară nu va ţine mult: producătorii anunţă scumpiri în lanţ pentru lunile următoare. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
În luna august, în plin sezon de recoltare, cartofii s-au ieftinit cu 8,11%, faţă de luna iulie, iar fructele proaspete cu 12,35%. În schimb, ouăle s-au scumpit cu 2,64%, acesta fiind cea mai importantă creştere de preţ la categoria produselor alimentare, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Numai că ieftinirea alimentelor nu va fi de durată, susţin producătorii. La cartofi, de exemplu, preţurile s-ar putea tripla, urcând la circa 1,5 lei/kilogram la producător, deoarece cea mai mare parte din recolta din acest an a fost deja achiziţionată de marii comercianţi, care deţin spaţii de depozitare. "A fost cerere mare de cartofi, după ce anul trecut producţia a fost mică. Aproape tot ce s-a recoltat s-a vândut rapid. Doar o mică parte din recoltă a fost stocată de producători şi vorbim de cei mari, care au silozuri. În circa două luni, preţurile s-ar putea chiar tripla", apreciază Remulus Oprea, preşedintele Asociaţiilor Cultivatorilor de Cartofi –COV, din Covasna.
Comercianţii îşi vor pune propriile adaosuri, iar păgubiţii vor fi consumatorii care vor trebui să cheltuiască mai mulţi bani pe mai puţină marfă.
Preţ de faliment
Un caz aparte îl reprezintă sectorul avicol. La ouă s-a înregistrat cea mai mare scumpire, în rândul alimentelor, în luna august faţă de iulie 2013.
Numai că scumpirea nu a fost dictată de producători, ci de comercianţi. Ca urmare a unei producţii bune, un ou se vindea în luna august la poarta fermelor cu 0,24 de lei, un "preţ de faliment", după cum ne-a explicat Ilie Van, preşedintele asociaţiei patronale din Avicultură. Acelaşi ou putea fi cumpărat din pieţe cu o sumă de două ori mai mare.
Preţurile vor creşte în lunile de toamnă-iarnă, susţ