ALS România, una dintre primele cinci companii din judeţul Alba, anunţă o posibilă reducere de personal cu până la 60%, în cazul în care proiectul minier Roşia Montană va fi respins de către Parlament, se arată într-un comunicat de presă.
Francisc Hidi, managerul ALS România, a declarat: "Privim cu îngrijorare evoluţia proiectului minier Roşia Montană şi deciziile pur politice care se iau în momentul de faţă. Activitatea noastră depinde de activitatea minieră, iar investiţiile noastre - atât finaciare, cât şi în resursele umane - au vizat potenţialul şi beneficiile pe care la poate aduce un proiect minier de anvergura celui de la Roşia Montană. În cazul în care proiectul va fi respins, suntem nevoiţi să ne concentram investiţiile şi activitatea în ţările cu o activitate minieră activă".
"O blocare a industriei miniere din această zonă ar duce la creşterea îngrijorătoare a şomajului şi nu credem că locuitorii fără un loc de muncă pot duce o viaţă decentă din ecoturism, aşa cum se sugerează, pentru că este cel mult o activitate sezonieră redusă în această zonă izolată. Constatăm cu tristeţe că decidenţi din România nu au încredere că mineritul poate reprezenta industria de succes care este în prezent în alte ţări europene, cum ar fi Suedia, Finlanda, Spania, Portugalia şi Irlanda", a completat Francisc Hidi.
ALS România este un laborator de analize fizico-chimice specializat în prepararea şi analiza probelor geologice pentru industria minieră. Laboratorul din Gura Roşiei face parte din familia ALS Minerals, liderul mondial în servicii integrate de analize pentru industria minieră, cu operaţiuni în peste 350 de unităţi, din 55 de ţări de pe şase continente. Zilnic, aici se primesc probe de la laboratoarele de preparare din Europa: Spania, Turcia, Suedia, Finlanda, toate ţări cu activitate minieră susţinută.
ALS România are în prezent 75 de angaja