Ai trei opţiuni când eşti atacat: să lupţi, să fugi sau să îngheţi. Ultima variantă este cea mai gravă – ţi se ridică pulsul la 180, te răceşti complet, ai un nod în stomac, un nod în gât – şi asta se întâmplă cel mai des. Toţi îngheţăm, dar sunt situaţii când ai timp să-ţi revii şi să reacţionezi, cum este cazul unui viol, spun specialiştii în tehnici de autoapărare Krav Maga.
În principiu, te poţi apăra de orice – o sticlă, o seringă, un cuţit sau chiar un pistol, dacă eşti pregătit, în primul rând mental, spun specialiştii Adrian Matei şi Vlad Cepraga, de la Academia de Krav Maga (n. r. – aplicaţie civilă derivată din metoda militară de luptă a forţelor speciale israeliene) din Bucureşti.
Strigă la cineva anume
Dar ce poţi face, concret, atunci când eşti atacat pe stradă, indiferent că eşti bărbat sau femeie, că ai 100 sau numai 40 de kilograme?
„Primul lucru pe care poţi să-l faci tu este să comunici, să încerci să aplanezi situaţia, să-l calmezi pe agresor, să te umileşti, chiar, într-un fel. Toate acestea îi dau agresorului senzaţia că te poate controla, o oarecare autosuficienţă. Când el intră în această stare, tu îl surprinzi cu o reacţie imediată, foarte violentă şi chiar nemiloasă, fiindcă a-ţi pune cuţitul la ochi, la gât, la burtă este egal cu o tentativă de omor. Dacă ţi-a cerut banii, îi dai banii. Dacă ţi-a cerut mobilul, chiar dacă abia ţi l-ai cumpărat, dă-i mobilul! Dar nu poţi să te laşi violată, fiindcă îţi marchează toată viaţa, nu mai eşti la fel. Şi-atunci merită să lupţi pentru asta“, recomandă Adrian Matei.
E bine şi să ţipi, spun antrenorii. „În Krav Maga există ceva ce se numeşte responsabilizare. Dacă poţi să ţipi, atunci când strigi pe stradă, e bine să strigi la cineva anume: «Domnul cu tricou albastru!», «Domnul cu sacou!», «Doamna cu sacoşa!». Pentru că astfel se creează un efect psihologic în minte