Trei sferturi dintre români doresc ca fondurile publice pentru sănătate să fie direcţionate atât către clinicile de stat, cât şi către cele private, relevă un studiu recent. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Potrivit studiului, în ultimele 12 luni, rata de penetrare a utilizării serviciilor medicale private în oraşele mari din ţară a ajuns să fie egală cu cea a serviciilor de stat. Unul din motivele care justifică această tendinţă este satisfacţia pacienţilor faţă de serviciile de sănătate private.
Astfel, majoritatea populaţiei din oraşele mari (76%) şi-a exprimat dorinţa ca fondurile publice de sănătate, cât şi cele dedicate programelor naţionale de sănătate specifice, să fie direcţionate atât către unităţile de stat, cât şi către cele private. Procentul este şi mai mare în cazul celor care au beneficiat deja de servicii de sănătate privată (80%).
De cealată parte, doar 58% dintre locuitorii oraşelor mari din România ştiu că o parte din serviciile clinicilor/ spitalelor private sunt finanţate din fondul asigurărilor de sănătate, fiind accesibile plătitorilor de contribuţii către CNAS. Acelaşi studiu arată faptul că utilizatorii de servicii de sănătate private sunt semnificativ mai informaţi despre aceste reglementări decât utilizatorii de servicii de stat.
Studiul mai relevă faptul că un procent covârşitor al populaţiei şi-ar dori să existe o transparenţă mai mare privind modul de alocare a fondurilor de sănătate, iar 99% din populaţie doreşte ca întreaga legislaţie în domeniul medical să fie previzibilă şi stabilă.
Studiul GFK s-a desfăşurat în perioada 29 iulie - 5 august 2013, pe un eşantion de 500 de personae şi este reprezentativ pentru populaţia cu vârstă între 18-55 ani din oraşele mari din ţară cu peste 200.000 de locuitori. Marja de eroare este de +/- 4.4%.