Ministrul Dan Şova a declarat, joi, că, în cazul în care proiectul Roşia Montană nu va fi adoptat, Gold Corporation poate emite pretenţii la despăgubiri de 2 miliarde de dolari, care înseamnă 550 milioane dolari cheltuieli pe investiţii realizate şi 1,5 miliarde profitul estimat.
"Eu nu vreau să dau idei sau argumente investitorilor străini, dar, evident, dacă nu le vom da posibilitatea să realizeze investiţia, ne vor acţiona în instanţele internaţionale, fie la Washington, fie Viena, fie Olanda, de încălcarea convenţiei de promovare şi protecţie reciprocă a investiţiilor şi vom vedea ce se va întâmpla, nu vom avea o poziţie uşoară. Nu pot emite orice fel de pretenţii, dar pretenţiile se bazează pe cheltuielile de investiţii deja realizate şi pe profitul estimat, potrivit unui bussinesplan atestat", a explicat Dan Şova, într-o conferinţă de presă.
Întrebat de unde rezultă că investitorul de la Roşia Montană poate cere despăgubiri de 2 miliarde de dolari, Şova a spus că este vorba despre 550 de milioane de dolari pe care acesta i-a investit până în prezent, la care se adaugă 1,5 miliarde de dolari profitul estimat pe baza extragerii a 241 tone de aur.
"Într-un arbitraj, se cere investiţia realizată şi profitul estimat", a adăugat Dan Şova.
Şova a mai spus că, şi în cazul în care nu se va realiza proiectul Roşia Montană, Gold Corporation are o licenţă valabilă până în 2019 şi poate sta la Roşia Montană până atunci, fără să-i poată da nimeni afară.
"Dacă se respinge proiectul Roşia Montană, e posibil ca investitorul Gold Corporation să ne dea în judecată pentru naţionalizarea investiţiei, dacă nu ne dă în judecată, e posibil să rămână pe loc până în 2019", a mai spus Şova.
Întrebat dacă este corect ca premierul să se antepronunţe în legătură cu despăgubirile pe care investitorul străin le-ar putea cere, deşi acesta încă nu a acţi