Aproape jumătate din cazurile de cancer uterin sau endometrial ar putea fi prevenite dacă femeile s-ar menţine în formă prin exerciţii fizice, dietă echilibrată şi limitând consumul de cafea, arată un studiu britanic.
Dacă la începutul secolului al XX-lea cancerul genital feminin a fost dominat de tumorile la nivelul colului uterin, boala malignă a endometrului, cu o incidenţă în continuă creştere în ultimele decenii, tinde să devină cea mai frecventă formă de cancer al tractului genital feminin. În România, cancerul de endometru se menţine pe locul al doilea, după cancerul de col uterin şi reprezintă a treia cauză de deces prin cancere genitale la femei (după cancerul de ovar şi col), potrivit statisticilor.
Sunt mai multe măsuri la îndemâna fiecărei femei care ar putea reduce la jumătate numărul total al cazurilor de cancer uterin, potrivit cercetătorilor Colegiului Imperial din Londra, care au analizat mai multe studii realizate din 2007 şi până acum privind legăturile dintre dietă, mişcare şi cancerul endometrial. Ce trebuie să ştii despre cancerul uterin
Afectează mai ales femeile la menopauză, în jurul vârstei de 60 de ani.
Simptomele includ: sângerări vaginale anormale sau scurgeri, dar şi dureri în zona abdomenului inferior sau în timpul actului sexual.
Cercetarea a arătat că numai în Marea Britanie, 3.700 de cazuri de cancer uterin nu ar exista dacă femeile ar fi active numai 38 de minute pe zi şi dacă şi-ar menţine greutata corporală în limitele normale pentru înălţimea şi pentru vârsta lor. În Marea Britanie, numai 56% din femei respectă recomandările medicilor cu privire la scăderea în greutate, mai ales după menopauză, şi numai 39% au o greutate normală.
În România, un studiu recent realizat de Ponderas, a arătat că mai mult de jumătate din locuitori se confruntă cu problema kilogramelor în plus, iar o treime din popu