Pe 27 septembrie, în Bucureşti, Suceava, Piatra Neamţ, Tulcea, Sinaia, Braşov, Oradea şi Galaţi, cercetătorii fac o demonstraţie în direct a activităţii lor de laborator în cadrul Nopţii Cercetătorilor.
Diferite Institute de cercetare, precum Centrul de Studii Complexe, Institutul Naţional de Cercetare în Sport, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiilor, Institutul de Fizică Atomică, Inspectoratul General al Poliţiei, sau Facultatea de Geografie, împreună cu parteneri preocupaţi de ştiinţă şi cercetare, precum Discovery Channel, vor fi prezenţi la eveniment, cu demonstraţii practice, experimente şi concursuri pentru toate vârstele.
Vizitatorii vor avea ocazia să afle cum funcţionează roboţii, cum pot conduce o maşină doar cu puterea minţii, ce înseamnă să fii cercetător şi vor putea să participe la concursurile şi provocările ştiinţifice din timpul evenimentului.
Primul eveniment european de acest tip a fost organizat în 2005 şi a atras până acum 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. În cursul acestei seri, oricine poate descoperi cercetătorul din el.Ediţia 2012 a atras peste 25.000 de vizitatori în România, în cele 7 oraşe organizatoare.
La eveniment este aşteptat publicul larg, indiferent de vârstă sau experienţă ştiinţifică. Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici,oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative. Până la data evenimentului, sunt aşteptate şi ultimele înscrieri în concursul Laboratorul anului 2099, care dă şansa pasionaţilor de ştiinţă săarate perspectiva lor asupra laboratorului viitorului.
Evenimentul este organizat sub egida Uniunii Europene de către Target Active Training şi Asociaţia I