Colegii de la „Adevărul“ analizează pertinent problema vinurilor moldovenşti, puse sub embargo de ruşi, o măsură considerată de preşedintele moldovean „neprietenească“ şi iute sancţionată de preşedintele român.
Analiza Adevărul: „Cât de bune sunt, de fapt, vinurile moldoveneşti”
Ceea ce am de zis pe seama acestui subiect este că, cel puţin asta cred eu, rămâne valabil ceea ce scriam în urmă cu trei ani (octombrie 2010): problema nu e la vinuri, ci la un zelos funcţionar rus, care are gâtul un pic sucit după ce s-a uitat toată cariera numai la Kremlin. Redau mai jos articolul „Întări-ne-am statul!“, cu mâhnirea că ceea ce se întâmpla odinioară, când Putin se făcuse premier, între timp redevenind preşedinte, e de stringentă actualitate: ruşilor le place să dea şah etern.
Întări-ne-am statul!
După apariţia unui puţin dezbătut sondaj privind modul în care e percepută în România fosta noastră mare prietenă, vă propun familiarizarea cu un personaj a cărui notorietate a depăşit lejer fruntariile ruseşti.
Se numeşte Ghenadie Grigorievici Onişcenko şi e un zelos angajat al statului, în funcţia de director al Rospotrebnadzor, serviciul federal sanitar şi de protecţie a consumatorului din Rusia. De şase ani de când a fost numit în funcţia de medic-şef, Onişcenko e o pildă de autoritate în spaţiul chirilic unde, e drept, există o lungă tradiţie în acest sens. Taie şi spânzură, îi ceartă pe toţi cu un aer belicos, devenind tot mai popular. Rospotrebnadzorul n-are mamă n-are tată (fireşte, mai puţin în cazul premierului Vladimir Putin, care poate cumula ambele atribute). Fie că ridică licenţa filialei finlandeze a unei corporaţii-gigant care nu mai poate, astfel, furniza mâncare pentru copiii ruşilor, fie că ţine răbojul cazurilor de turbare din Astrahan şi Daghestan, Rospotrebnadzorul dă dovadă de fermitate. E aşa cum se aşteaptă poporul să acţioneze