Trioul Altenberg va interpreta, sâmbătă, de la ora 11.00, în cadrul programului „Muzica secolului al XXI-lea“, lucrări de Şostakovici, Enescu şi Ravel.
Articol realizat de Mioara Bâscă
Dmitri Şostakovici avea doar 16 ani când a fost trimis să-şi refacă sănătatea în Crimeea, la Gaspra. Acolo a întâlnit-o pe Tatiana I. Glivenko, o tânără de 16 ani de care s-a îndrăgostit. Ei îi dedică primul său trio, intitulat Poem, scris în august 1923. Mai târziu, compozitorul avea să definească acest opus, Trio nr. 1 în Do minor pentru vioară, violoncel şi pian, op. 8 (1923), „o mare de lirism, cu o bună evoluţie şi linii melodice rafinate“.
Prima audiţie a Trio-ului a avut loc la Cinematograful „Arlechinul“ din Petrograd (25.10.923) şi a fost prezentat pe scena Conservatorului din Sankt Petersburg în 19 decembrie acelaşi an, fiind interpretat de Veniamin Sher – vioară, Grigori Pekken – violoncel şi Dmitri Şostakovici – pian.
Trioul este scris într-o singură parte, în formă de sonată, dar are clar demarcate secţiuni analoage celor patru părţi tradiţionale. Învolburarea sentimentelor, avântul tinereţii îşi găsesc aici expresia muzicală, fiind, fără îndoială, opera cea mai romantică pe care a compus-o Şostakovici.
După Andante-le iniţial urmează nu mai puţin de 16 schimbări de tempo şi caracter muzical, între care se disting Allegro-ul la măsura 61 care joacă rolul unui scherzo, în timp ce Andante-le început în măsura 102 este ca o parte lentă, urmată de o secţiune cu tempo-uri alerte.
În acest Trio, Şostakovici a demonstrat o concepţie unitară şi o măiestrie în scriitură uimitoare pentru vârsta sa. Armonia îndrăzneaţă, folosirea amplă a disonanţelor, comutarea rapidă între stări de spirit diferite pe care le foloseşte în cele din urmă ca să amestece tragedia şi comedia sunt câteva dintre elementele car