Disperați că și anul acesta vor trebui să-și plătească singuri mare parte din costurile de transport până la școală, mai mulți elevi constănțeni cer majorarea plafonului de 26 de lei, alocat de ministerul Educaților elevilor navetiști. Sursa: giurgiuveanu.ro
“Noi avem mai multe motive pentru care protestăm. Unul dintre ele este faptul că Ministerul Educaţiei a aprobat acest plafon, o sumă de 2 lei pe kilometru plus tariful de bază de 26 de lei, pe care o consideră insuficientă faţă de preţul abonamentelor.
De exemplu, la Constanţa, un abonament ar fi de trei ori mai scump decât ceea ce Ministerul Educaţiei doreşte să deconteze”, a explicat Alexandru Bajdechi, preşedintele Asociatiei Elevilor din Constanţa.
Liderul elevilor constănțeni atrage atenția că niciunul dintre colegii săi nu beneficiază de reducerea costului de transport urban cu RATC cu 50%, chiar dacă Legea Educaţiei le garantează acestă reducere.
„Credem că Ministerul Educaţiei nu conştientizează gravitatea situaţiei. Săptămâna trecută am trimis la Guvern o reclamaţie administrativă prin care am cerut anularea plafonului pe naveta elevilor deoarece o asemenea măsură nu se poate lua prin Ordonanţă. În cazul în care Guvernul nu va abroga prevederea în termen de 30 de zile, vom acţiona Guvernul în contencios-administrativ“, a declarat Alexandru Bajdechi. Mai mult, elevii solicită șefilor de la Educație și alocarea de 6% din PIB pentru educaţie.
„Prin respectarea obligaţiilor asumate prin Pactul pentru Educaţie - alocarea a 6% din PIB pentru educaţie - se va putea asigura buna funcţionare a sistemului, realizarea investiţiilor necesare sistemului de învăţământ, o salarizare corectă a cadrelor didactice şi toate celelalte servicii de care momentan elevii nu beneficiază sau trebuie să le achite din buzunarul propriu“, mai spun organizatorii. Interesant este că reprezentanții elevilor s