Dacă, în anumite situaţii, nu eşti sigur că apa pe care o ai la îndemână este potabilă, foloseşte puţin coriandru pentru a elimina din ea metalele grele, recomandă oamenii de ştiinţă americani şi mexicani.
În încercarea de a găsi metode mai ieftine şi eficiente pentru filtrarea apei în Mexico City, de exemplu, oamenii de ştiinţă au descoperit că anumite plante au reale proprietăţi de a absorbi metalele grele din apă.
Mexico City îşi deversează de multă vreme apa reziduală în Tule Valey, iar apa contaminată este apoi utilizată de agricultori la irigarea culturilor. Aşa se explică nivelul ridicat de metale grele din alimentele locale. Mai ales plumbul şi nichelul ajung, prin consumul acestor alimente, în organismul consumatorilor, conducând la afectări neurologice în special, dar şi la alte probleme de sănătate.
„De toxinele organice ne putem debarasa destul de uşor folosind mai multe metode eficiente, dar singura soluţie pentru a scăpa de metalele grele este să tratăm apa cu agenţi de filtrare cum este cărbunele activ, dar aceştia sunt scumpi şi destul de greu accesibili pentru locuitorii din Tule Valey“, explică motivul studiului Douglas Schauer, coordonatorul cercetării, de la Colegiul Comunitar de Tehnologie din Lafayette, Indiana, SUA. Studiul a fost realizat în colaborare cu oamenii de ştiinţă de la Universidad Politécnica de Francisco I. Madero din Hildago, Mexic.
După ce au testat mai multe mostre de plante, de la cactuşi la flori de toate soiurile, specialiştii au constatat că proprietăţile de filtrare ale coriandrului sunt cele mai puternice, aceasta fiind şi una dintre plantele cele mai uzuale în zonă.
Coriandrul, bioabsorbant
Calitatea care recomandă coriandrul ca principal agent de filtrare a apei potabile este capacitatea de bioabsorbţie – termenul ştiinţific care defineşte materialele organice care se extrag, de obicei