O femeie din Franţa a dezvoltat o superempatie în urma unei operaţii pe creier care ar fi trebuit să-i vindece crizele severe de epilepsie.
Operaţia de înlăturare a unei porţiuni din lobul temporal este un tratament comun pentru cei care suferă de epilepsie şi care nu răspund la medicamente. În această zonă a creierului se află şi „amigdala“ (diferită de cea din gât) care este responsabilă cu răspunsul emoţional, cu secreţiile hormonale şi chiar cu procesul memoriei. Cazul acestei femei a fost destul de neobişnuit, pentru că îndepărtarea acestei porţiuni ar fi trebuit să îngreuneze empatia, adică abilitatea de a recunoaşte emoţiile celorlalţi, notează „Huffington Post“.
După operaţie, crizele de epilepsie ale femeii au încetat. Însă pacienta a raportat „o excitare emoţională nouă şi spectaculoasă“, care durează de 13 ani, deja. Pacienţii cu epilepsie trataţi cu ajutorul operaţiei trec prin tot felul de probleme psihologice, cum ar fi depresia sau anxietatea. „Dar cazul acestei femei este surprinzător deoarece efectele ei sunt neobişnuite şi fascinante: hiperempatie“, spune medicul care a dat publicităţii acest caz, Aurelie Richard-Mornas, neurolog la Spitalul Universitar din Saint-Etiene, Franţa.
Empatia pacientei pare să iasă din limitele propriului organism. Femeia susţine că are şi efecte fizice, pe lângă cele emoţionale: „Mă înţeapă inima şi am un sentiment neplăcut în gât atunci când simt oameni nervoşi sau trişti“, mărturiseşte ea. A spus că se simte aşa când vede oameni la televizor, când se întâlneşte cu ei faţă în faţă şi chiar când citeşte despre aventurile lor în romane, susţin cercetătorii.
Femeia a mai descris şi o abilitate crescută de a „descifra“ stările mintale ale celorlalţi. Noua sa capacitate de a empatiza a fost confirmată şi de familie, dar şi de cercetătorii care au supus-o la teste psihologice. @N_P