Ministrul Sănătăţii degrevează medicii de familie de sarcina distribuţiei cardurilor de sănătate. Documentele vor fi trimise prin poştă, iar cheltuielile, în valoare de 13 milioane de euro, vor fi suportate din banii asiguraţilor. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Pentru că presiunile medicilor de familie au fost atât de mari, oficialii din Ministerul Sănătăţii au hotărât să rupă o bucată din banii destinaţi spitalelor şi programelor de sănătate pentru a plăti serviciile de distribuţie prin poştă a cardurilor de sănătate. 13,6 milioane de euro, atât costă refuzul medicilor de a distribui documentele, echivalentul tratamentului pe câteva luni al bolnavilor de cancer. Până acum, s-au tipărit puţin peste 1 milion de carduri, iar până la finalul anului, vor fi gata 7,5 milioane. Tot atâtea vor fi produse anul viitor.
O cheltuială inutilă
Astfel, potrivit unui proiect de modificare a Legii Sănătăţii, lansat ieri, cardurile vor fi distribuite prin primării şi serviciile de evidenţă a populaţiei, pentru locuitorii din mediul rural şi din oraşele cu mai puţin de 15.000 de locuitori, şi prin poştă, pentru cei din oraşele cu peste 15.000 de locuitori. "Varianta luată în calcul e distribuţia prin poştă, cu confirmare de primire", a anunţat ieri şi premierul Victor Ponta, după o vizită făcută la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate(CNAS).
Cheltuielile vor fi suportate din Fondul de asigurări sociale de sănătate, bani destinaţi serviciilor medicale. O lege publicată anul trecut plasa această responsabilitate medicilor de familie, cu atât mai mult cu cât aceştia trebuie să şi introducă datele pacienţilor în cip şi să activeze cardurile. Sindicatele acestora s-au opus însă vehement.
"Cea mai bună soluţie era ca distribuţia să se facă prin medici, pentru că omul tot venea în cabinet pentru activarea lui. Există însă interese bilaterale să nu se facă, iar ministrul