Două galerii de artă renumite din New York au vândut, de-a lungul a 15 ani, opere de artă false, pentru care cumpărătorii au plătit peste 80 de milioane de dolari, crezând că aparțin unor artiști ca Jackson Pollock, Mark Rothko, Robert Motherwell, Franz Kline, Willem de Kooning, Barnett Newman şi San Francis.
O comerciantă de artă, Glafira Rosales, a recunoscut în fața magistraților din New York că vândut 63 de opere false de artă modernă pentru două reputate galerii newyorkeze, informează Agerpres. Cele mai multe dintre pânze, care nu mai fuseseră expuse până când Rosales le-a scos la vânzare, purtau semnătura unor artiști ca Jackson Pollock, Mark Rothko, Robert Motherwell, Franz Kline, Willem de Kooning, Barnett Newman şi San Francis, potrivit anchetatorilor.
Numai că acestea fuseseră realizate de artist chinez din Queens (New York), la cererea inculpatei, şi apoi erau tratate pentru a li se adăuga patina vremii de către colaboratorul ei spaniol. Ca să le vândă, Glafira Rosales, a spus că 50 dintre tablouri aparțineau unui colecționar elvețian care vrea să își păstreze anonimatul, iar alte 13 unui colecționar spaniol. Niciuna dintre povești nu se confirmă, potrivit anchetatorilor.
Însă, tablourile au ajuns în cele două galerii, care au plătit 33,2 milioane de dolari pentru ele. Banii au fost virați într-un cont de la o bancă din Spania, deschis pe numele Glafirei Rosales, care a evitat astfel și plata impozitelor datorate Fiscului american.
Oprele de artă au ajuns din galerii la iubitori de artă, care au plătit peste 80 de milioane de dolari pentru ele. Anchetatorii nu au dat publicității numele galeriile, dar s-a spus că una dintre ele s-a închis în 2011.
Pentru faptele sale, printre care fraudă, fraudă fiscală şi spălare de bani, Glafira Rosales riscă să primească o condamnare de până la 99 de ani închiso