Agenţia Spaţială Europeană vrea să creeze roboţi cu formă de şarpe care ar urma să acompanieze roverele în misiunile viitoare de pe Marte, potrivit wired.co.uk.
Şerpii roboţi au rolul de a extinde funcţionalităţile vehiculelor de pe Planeta Roşie şi vor fi realizaţi compania norvegiană Sintef.
Pe Marte există două rovere active: Opportunity şi Curiosity. Agenţia Spaţială Europeană (ESA) plănuieşte să-şi trimită propriul vehicul de cercetare în 2018.
„Avem în gând câteva variante pentru a face un rover să lucreze împreună cu un robot. O opţiune ar fi să facem robotul ca un braţ al vehiculului şi acesta să aibă abilitatea de a se desprinde şi de a se reconecta, astfel încât să poată ajunge pe sol unde să se târască independent“, a declart Aksel Transeth, cercetăro Sintef.
Roverul s-ar deplasa pe distanţe lungi dar, odată ajuns într-un anume loc, şarpele robot s-ar detaşa şi ar începe să exploreze împrejurimile, colectând mostre de sol pe care le-ar aduce înapoi la vehicul.
Există posibilitatea ca şarpele să nu fie complet autonom. Acesta ar putea fi legat de rover cu un cablu.
Astfel, şarpele nu ar trebui dotat cu propriul acumulator şi sistem wireless, fiind alimentat de către rover şi comunicând cu acesta printr-un cablu special. De asemenea, în cazul unei defecţiuni, robotul ar putea fi tras înapoi către vehicul.
Una dintre abilităţile excepţionale ale unui robot cu „lesă“ ar fi aceea de tracta roverul în cazul în care acesta ar rămâne blocat. Practic, şarpele s-ar încolăci în jurul unei pietre şi ar permite vehiculului să se scoată din încurcătură, cu ajutorul cablului special, susţine Pål Liljebäck, un alt cercetător din cadrul Sintef.
Studiul efectuat de cercetătorii norvegieni a primit o finanţare de 50.000 de lire şi are rolul de a indentifica potenţialel obstacole de care s-ar putea lovi o astfel de tehnologie