Pentru a preveni întoarcerea pe străzi a câinilor capturaţi, Primăria Ploieşti a stabilit reguli drastice pentru adopţia maidanezilor din adăpostul de la Bucov. Câinii nu mai pot părăsi adăpostul decât sterilizaţi şi doar dacă adoptatorul prezintă un act de spaţiu şi o dovadă a veniturilor
O mie de sesizări, faţă de aproximativ 200 în oricare lună a anului, au venit la Adăpostul de la Bucov din 2 septembrie, data la care un copil de patru ani a murit după ce a fost muşcat de maidanezi în Capitală, şi până pe 18 septembrie.
În isteria generală, reclamaţiile, scrise sau telefonice, au dus la capturarea a 400 de câini de pe străzile din Ploieşti, ceea ce a dus la o suprapopulare a adăpostului de la Bucov, unde sunt acum 1.000 de animale, faţă de 750 cât este prevăzută capacitatea după standardele UE de găzduire.
Alţi 3.500 de câini, după estimarea autorităţilor, sunt liberi în oraş, iar pentru a preveni întoarcerea pe străzi a celor deja capturaţi şi până la adoptarea unui cadru legislativ unitar în Parlament, de luni, 16 septembrie, administraţia locală a stabilit reguli foarte stricte pentru adopţii.
„Adoptatorul trebuie să semneze o declaraţie de angajament pe proprie răspundere că va avea grijă de câine, să prezinte o copi după buletin şi un act de proprietate al casei, eventual un spaţiu în chirie în care va creşte efectiv câinele. Dacă este vorba de un apartament, este nevoie şi de acordul administratorului blocului. De asemenea, adoptatorul trebuie să prezinte un cupon de pensie sau adeverinţă de venituri care să ateste că are mijloacele financiare să întreţină câinele. În cazul în care câinele nu este sterilizat, acesta nu poate părăsi adăpostul fără efectuarea operaţiei de către medicul veterinar“, ne-au explicat angajaţii adăpostului de Bucov.
În funcţie de talie, sterilizarea unui câine costă între 120 şi 200 de lei, taxă pe care