Realizatoarea jurnalului de la Antena 1, de la ora 19.00, a trecut miercuri seara printr-o cumpănă, fiind nevoită să prezinte o ştire despre Ion Ficioru, torţionarul bunicului său, dat pe mâna justiţiei pentru genocid.
„Emoţiile pe care le-am trăit miercuri seara nu pot fi descrise. Bunicul meu a supravieţuit celor două razboaie mondiale, dar şi celor şase ani de detenţie de la Periprava“, a spus Andreea Berecleanu.
„S-a prăpădit când eu aveam 13 ani. Îmi povestea mereu întâmplări de pe front, niciodată, însă, despre anii de închisoare. Iată cum se scrie istoria, poate că nu întâmplător, meseria asta m-a ales pe mine“, a mai zis Andreea Berecleanu, care intenţionează să-i ia interviu, pentru Observator, lui Ficioru.
În perioada 1960-1963, în calitate de comandant al coloniei de muncă de la Periprava, Ion Iosif Ficioru a supus deţinuţii politici la condiţii de existenţă sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acţiuni ce depăşesc cadrul legal (lipsa medicamentelor şi a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistenţă adecvată, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţii de detenţie inumane, rele tratamente, bătaia şi alte violenţe). Au fost strânse documente care arată că, în perioada în care Ficioru era la conducerea coloniei de muncă Periprava, au murit 103 deţinuţi.
Alături de Alexandru Vişinescu, fost comandant al închisorii Râmnicu Sărat, pus deja sub acuzare pentru genocid, Ion Ficioru (85 de ani) se numără printre cei 35 de torţionari despre care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat că a declanşat procedurile de investigare, pentru crime şi abuzuri în închisorile comuniste.