Un medic cu experienţă de peste 20 de ani în tratarea alcoolismului şi a tulburărilor psihice consideră că propunerea Ministerului Afacerilor Interne de modificare a Codului Rutier este exagerată şi poate genera inclusiv probleme de sănătate mintală.
Medicul psihiatru Florin Ene, de la Spitalul „Alexandru Obregia” din Capitală atrage atenţia că proiectul de modificare a Codului rutier, în vederea înăspririi pedepselor pentru şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, a fost făcut fără consultarea specialiştilor în domeniu şi ar putea avea efect nefast asupra sănătăţii mintale a şoferilor sancţionaţi.
„Este binevenită înăsprirea pedepselor pentru cei care încalcă regulile de circulaţie, mai ales pentru cei care conduc autovehicule după ce consumă alcool, DAR, pedepsele extreme neînsoţite de măsuri medicale şi psihologice nu îi vor afecta pe şoferii care sunt, cu adevărat, pericole pentru societate. Ei vor găsi căi pentru a evita pedeapsa dar nu prin corectarea comportamentului greşit ci prin metoda deja cunoscută „mă descurc eu cumva”, spune medicul.
Pedepsele extreme îi vor afecta însă pe cei care au încălcat legea conjunctural, iar traumele asociate pot genera „mari probleme, inclusiv de sănătate mintală”, mai spune specialistul. „Deşi consumul de alcool este un fenomen care însoţeşte vieţile noastre în foarte multe momente, pentru unii dintre semenii noştri el este cu adevărat problematic, deoarece o parte dintre cei care consumă alcool suferă de dependenţă de alcool. Dependenţa de alcool este o suferinţă încadrată în categoria bolilor psihice care pot fi diagnosticate şi tratate”.
Dacă nu conduc o perioadă de 3-5 ani, şoferii îşi pierd din reflexele deprinse în anii de condus, iar riscul producerii de accidente este foarte mare la reluarea şofatului. Medicul spune că există ţări care au înregistrat succese notabile în diminuarea î